Pluk geluk

Het lijkt zo romantisch. Een eigen wijngaard, met een stijlvol chateau dat uitkijkt op de rivier vallei en het kasteel van Chinon. Het uitzicht is magisch, vooral vroeg in de ochtend wanneer de ommuurde wijngaard nog in de mist is gehuld en de dauw op de blaadjes ligt.

Zo’n 40 jonge enthousiastelingen uit alle windstreken (incl. de natuurlijk altijd aanwezige Hollanders) worden verwelkomd met een koffietje, croissantje, en uitleg over welke druiven wel en niet geknipt moeten worden. Een half uurtje later gaan ze al zingend aan de slag. Het zonnetje breekt door en Hakuna Matata schalt in drie verschillende talen door de wijngaard… no worries for the rest of your daaaay!

Het oogsten van druiven is een combinatie van noeste arbeid en een zekere mindfulness; op je knietjes op zoek naar de beste druiven is haast een therapeutisch werkje. En als dat nog niet genoeg voldoening geeft, dan wordt de moraal wel op een andere manier hooggehouden. De vrouw des huizes, Fiona Beeston, voormalig wijn-schrijfster & -handelaar en sinds 2010 eigenaresse van Clos des Capucins haalt samen met chef Roger alles uit de kast om het haar plukkers naar de zin te maken.

Rond twaalf uur worden de eerste flessen bubbels geopend en gaan de schalen met baguettejes met rillette rond (een dag geen rillette, is een dag niet geleefd, lijkt het motto in Chinon). Dit twaalf uurtje moet je natuurlijk niet verwarren met de echte lunch (oeps), die na het volgende stuk geplukte wijngaard op lange tafels op ons staat te wachten. The real deal; inclusief het kaasplankje, de verse appeltaart en natuurlijk de lekkerste wijnen, die van het Chateau zelf:

Fiona Beeston’s Perfectly Drinkable 2015 – Een heerlijke, zoals de naam al doet vermoeden, easy-going Cabernet Franc van 25 jaar oude wijnstokken van de relatief kleine, biodynamische Fondrieres wijngaard. Na het handmatig plukken en selecteren, wordt de wijn langzaam gefermenteerd en voor 10 maanden gerijpt in 500 liter vaten, voordat het ongefilterd gebotteld wordt. De wijn was bedoeld als alternatief voor de exclusievere Clos des Capucins voor de Engelse markt, maar voelde zich al gauw zo thuis in de Parijse bistro’s, dat de oversteek nooit gemaakt is. Fris, fruitig, zachte tannines… doe mij maar nog een glas!

Clos des Capucins 2015 – Dat je op dit stukje kalksteen grond de beste Cabernet Franc’s kan maken, wisten de monniken al die hier in 1604 de eerste wijngaarden aanlegden. De huidige wijnstokken zijn zo’n 30-80 jaar oud en hebben een lage opbrengst. Dit in combinatie met de langzame fermentatie en 12 maanden rijping in vaten uit de Bourgogne resulteert in serieus goede wijn, met de juiste frisheid, pit en body. Donker fruit, het kruidige van Cabernet Franc, wat mineraliteit en een hint van tabak. Lekker nu, bij een uitgebreide warme lunch, maar ook prima om nog even te bewaren.

Terug naar de wijngaard… Het runnen van zo’n wijndomein is natuurlijk machtig mooi, maar laten we eerlijk zijn, het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Als alles goed loopt, is de oogst zoals bij Clos des Capucins inderdaad de kers op de taart na een jaar lang snoeien, groeien en bloeien, maar het kan ook anders lopen.

Vlak nadat Fiona’s team de oogst binnen had, sloeg voor menig wijnboer het noodlot toe: regen. Wat de wijnmaker maar twee keuzes laat: een natte oogst (met verdunde wijn als gevolg) of afwachten, met als risico dat grijze rot zijn kans grijpt. Van de één op de andere dag kan de wijnboer zo meer dan de helft van zijn oogst kwijtraken, na een jaar lang ploeteren, ai!

De volgende keer dat je dus dat ene goede oogstjaar drink, denk dan aan de hardwerkende wijnmaker en zijn/haar gunstig gezinde weergoden; smaakt ie nog beter!

Cheers op de oogst van 2017!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s