Zwarte Haan bijna vooraan

September staat in het teken van Neerlands bekendste blindproefwedstrijd: de Grand Prix Saint Hubert. Een uitdagend event voor de wijnstudent, -verkoper en bovenal -liefhebber, maar ook de schrik voor menig sommelier: je zal daar maar punten laten liggen…

Na het succesvolle debuut van vorig jaar, is team ‘de Zwarte Haan’ er weer als de kippen bij en schrijft zich in voor de 33ste editie, zei het met wat tegengespartel van een van de haantjes.

Daar zitten de vroege vogels dan, zondag 24 September 10:00 uur. De een met een kater van de avond daarvoor (schijnt de beste proefconditie te zijn), de anderen fris en fruitig. Wel met het eerste glaasje achter de kiezen, want je kan maar beter even je mond gespoeld hebben.

Als haantje de voorste snellen we het zaaltje van het Barbizon binnen, de aroma’s en alcohol dampen walmen ons vrolijk tegemoet. Fred Nijhuis, inderdaad de bekende wijnschrijver en boegbeeld van de Wine & Food Association, stelt ons direct gerust: dit is de makkelijkste en moeilijkste Grand Prix ooit. Juist. We zullen zien…

De strategie wordt ditmaal in goede harmonie afgestemd en ijverig beginnen de hanen te snuiven, walsen, slurpen én spugen; ’t blijft toch zondagochtend.

De goede voorbereidingen ten spijt, komt de Zwarte Haan helaas slecht uit de startblokken. Na de eerste vijf wijnen wordt er hoofdschuddend geconstateerd dat dit absoluut geen eitje is. Of we niet beter van achter naar voren kunnen proeven?

En zogezegd, zo gedaan. De tweede set van vijf gaat ons inderdaad beter af. De Cabernet Franc uit de Loire (okay, ’t was Chinon ipv Bourgueil), de Nebbiolo uit Noord Italië en de Cabernet Sauvignon uit Zuid-Afrika, stuk voor stuk worden ze herkend.

Waar we vorig jaar dachten dat het benoemen van de Cabernet Sauvignon uit Azerbeidzjan een beginnersgelukje was, bewijzen we dit jaar met de Pinot Noir uit Israel dat ons team gewoon een neus heeft voor obscure wijnen. Dat de vinoloog in ons gezelschap dan ook nog een producent in Israël weet te noemen (die achteraf juist blijkt) is pas echt lachen! Wel zachtjes hè.

Na de success reeks toch weer terug naar de eerste vijf, waar ondanks het net opgebouwde zelfvertrouwen de twijfels weer toeslaan. Komt die eerste wijn nu uit Spanje of Californië? En welke is dan die Ribera del Duero, waarvan we overtuigd waren dat die van de partij zou zijn? Met gemengde gevoelens (en gezonde trek) verlaten we na ruim een uurtje de proefzaal.

De uitreiking bijwonen zit er niet in, maar we checken toch even bij Fred wat we nu gedronken hebben. Het blijken enkel de top 10 blauwe druivenrassen te zijn. Tja, als je dat van tevoren weet dan kan het misschien een gemakkelijke proeverij zijn, maar zonder die informatie bedenk je misschien niet dat die Sangiovese uit Oostenrijk komt…

Hoe dan ook, de uitslag valt 100% mee. Waren we vorig jaar al blij met onze zesde plek, op onze nieuwe derde plek zijn we zo trots als een… uhh… Haan.

Volgend jaar voor #1!

Cheers

Ps. Ook nieuwgierig naar de wijnen die we geproef hebben? Zie hier het overzicht en korte beschrijvingen van de wijnen: http://www.thewinesite.nl/nieuws/33e-grand-prix-saint-hubert-de-tien-belangrijkste-druivenrassen/

Photo credits: Randal Ford – https://kingdomanimalprints.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s