Start-up om van te smullen

We spelen allemaal wel eens met die gedachten toch, om het roer drastisch om te gooien en die ene droom na te jagen? Misschien is het inderdaad een millenial dingetje, of toch gewoon een 1/3rd-life crisis, hoe dan ook, zonder start-up mentality hoor je er eigenlijk niet meer bij. In de explosie van jonge ondernemingen die purpose zoeken en authenticiteit prediken (om er maar even een paar buzz-words in te gooien) is het soms lastig in te schatten welk idee nu écht in de smaak gaat vallen.

Holass is zo’n project met potentie, eentje waar je gewoon oprecht blij van wordt. True romance in the vineyard, het zou een nieuwe Bouquet reeks titel kunnen zijn… Hij, een begeerlijke en bijzonder getalenteerde Hongaarse wijnmaker die de kneepjes van het vak in Burgenland heeft geleerd. Zij, een charismatische Belgische schone; chef, sommelier en bovenal wijnverkoopster pur sang, met een voorliefde voor de Loire. Een sprankelend stel, met een recept voor succes.

Het verhaal begint met een reis door Hongarije, een land met een rijke wijnhistorie, dat helaas vandaag de dag vooral bekend staat om haar ondergewaardeerde wijnen. De Holassjes troffen daar een interessant stukje wijngaard aan, waarvan zij besloten hun eerste rosé te maken. Een field blend, waarbij ze de natuur haar gang lieten gaan.

Terug in België vlogen de flessen rosé als warme broodjes over de Vlaamse toonbank en aangemoedigd door dit success, onstond het idee voor ‘Holass – het wijnproject’ met als missie wijndrinkers opnieuw kennis te laten maken met de (onterechte) underdog van de Europese wijnwereld. De banen werden opgezegd, risico’s beargumenteerd, het avontuur omarmt en het gaspedaal vol ingetrapt. GAAN!

En zie daar, een jaar of wat later is de Holass familie flink uitgebreid! Enkel kleine, zeldzame oplages van stuk voor stuk kwalitatieve wijnen, die door ongelukkige omstandigheden weinig bekendheid genieten, worden geselecteerd en krijgen het podium (of een tafeltje in dat ene leuke restaurant) wat ze verdienen.

In de eerste plaats heb je de Holass wijnen, zoals de strak droge Tokaj, een biologische witte wijn met een rijpe geur van appel, kweepeer en kruiden, in combinatie met een verrassend frisse smaak. Of de sappige Blaufränkisches genaamd ‘Burgenland’ en ‘Ritzig’, twee zeer fruitige biologische wijnen, van oude wijnstokken (35-50jr) diepgeworteld in de leem en kalksteen bodem van de wijngaarden. Met name de Ritzing (oplage van slechts 288 flessen) springt eruit; een heerlijk fruitige wijn, kruidig als een Cabernet Franc, pittig als een Syrah en verfijnd als een Pinot Noir… precies zoals Blaufränkisch bedoeld is.

Daarnaast heb je óók nog de vrienden van Holass, die hetzelfde nobele doel nastreven als de jonge wijnmakers. Bijvoorbeeld Franz Weninger, die met zijn biodynamische wijn uit de Steiner wijngaard laat zien hoe je met respect voor de natuur het beste uit het indrukwekkende terroir van Burgenland naar boven haalt.

Of Fiona Beeston, die met haar biodynamische aanpak een frisse wind laat waaien door het typisch Franse Chinon met haar Clos des Capucins (een in 1604 door monniken aangeplante wijngaard), met als resultaat een elegante Cabernet Franc met structuur en complexiteit.

En laten we vooral Peter Hahn niet vergeten, die zijn wijnstijl volledig laat afhangen van de condities in het specifieke jaar. 2014 leende zich bijvoorbeeld uitstekend voor een licht-zoete biologische Vouvray. Niet de makkelijkste wijn om uit te leggen, maar o-zo lekker, vooral bij een spicy maaltijd. Yum!

Ben je nieuwsgierig naar de wijnen van Holass en vind je het leuk om deze jonge ondernemers te supporten? Dan kan je voorlopig nog even in Belgie terecht, maar houd Holass’s site in de gaten, want ze komen waarschijnlijk binnenkort ook naar Amsterdam.

Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s