Back to school!

Okay, geef maar toe, als je aan een wijncursus denkt, dan verwacht je toch ook een groep 55+-ers. Je weet wel, van die mannen in ribbroeken die van dure Bourgognes houden en maar niet uitgepraat raken over dat ene magistrále Bordeaux jaar…

Zat ik er even een partijtje naast… De wijncursus is “hot” en spreekt bovenal levensgenietende millennials aan. Of het nu is om het carriere roer om te gooien of puur uit hedonisme, er wordt vrolijk op los gewalst en geproefd in de Amsterdamse proeflokalen.

WIJNCURSUS, WAAROM? 

En dat brengt me meteen op reden #1: een wijncursus is gewoon een hele leuke manier om nieuwe, leuke, enthousiaste mensen te ontmoeten. Meer dan vijf jaar na mijn eerste cursus komt mijn proefgroep nog steeds maandelijks bij elkaar om te proeven & drinken. Super gezellig!

Daarnaast is een wijncursus ook hét antwoord op keuzestress (reden 2#). Zou je ook weleens willen begrijpen wat er precies op de menukaart staat, welke wijn je het beste van het schap in de winkel kan pakken of wat je nu het beste bij dat ene gerecht kan schenken? Precies… wijncursus!

Een ander voordeel van een cursus is dat je een wijn leert te analyseren en daardoor veel bewuster proeft, jaja reden #3. Ik krijg vaak de vraag of ik nu niet alleen nog maar dure wijnen drink. Ik zal niet ontkennen dat ik misschien iets makkelijker een wat duurdere wijn bestel, maar ik geniet er ook veel meer van. Liever één mooi glas, dan achteloos twee huiswijntjes achterover slaan, toch?

Reden #4: Voor sommigen is een wijncursus ook een mooie aanleiding voor een carrière switch. Het ‘heilige bloed’ kruipt waar het niet gaan kan en transformeert wijnliefhebbers zomaar in sommeliers, wijnhandelaren of zelfs wijnmakers. Super inspirerend om met mensen te studeren die hun droom najagen!

En tot slot, last but not least, reden #5… een wijncursus is gewoon het perfecte excuus om weer eens een lekkere fles open te trekken, er moet immers gestudeerd worden!

WIJNCURSUS, WELKE?

Momenteel schieten de verschillende wijncursussen als paddenstoelen uit de grond en omdat veel wijntitels (zoals vinoloog en sommelier) in Nederland niet beschermd zijn, is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Welke wijncursus kan je nu het beste kiezen?

SDEN (voorheen SWEN)- Stichting Dranken Examens en Normering

Een zeer toegankelijke, Nederlandse opleiding waar je op niveau 2, of met enige voorkennis direct op niveau 3, kan instappen. De cursussen stomen je klaar voor SDEN 4, beter bekend als de Vinologen opleiding van de Wijnacademie, deze titel is in Nederland zeer bekend en geliefd.

De cursussen zelf zijn goed gestructureerd en met name de studiematerialen van de vinologen opleiding zijn van prima kwaliteit. Over de Vinologen opleiding wordt vaak gezegd dat de focus vooral ligt op het herkennen van de wijn, maar de opleiding wordt continue herzien en aangepast. Een voordeel van de SDEN opleidingen is dat het op veel plaatsen gedoceerd wordt en dat de opleiding relatief betaalbaar is.

WSET – Wine & Spirit Education Trust

Dit is de wijnopleiding die wereldwijd bekend is. De studiematerialen zijn in het Engels, net als de meeste cursussen, al worden level 1-3 tegenwoordig ook in het Nederlands gedoceerd. De focus ligt met name op het analyseren van de wijn in combinatie met het begrijpen van de context; het ‘hoe wat waar’ de wijn gemaakt is. De opleiding is intensief, de studiematerialen zijn goed en de docenten zijn super inspirerend. Zo krijg je op level 4 les van verschillende Europese Masters of Wines (wereldwijd zijn er zo’n 340 MW’s).

WSET biedt ook een distant learning programma aan, voor als je de lessen niet bij kan wonen, maar om heel eerlijk te zijn, zijn het de lessen van de gepassioneerde MW’s die de opleiding echt de moeite waard maken. Liever dus klassikaal! Natuurlijk zit er ook een minpuntje aan deze kwalitatieve opleiding, de cursussen zijn niet heel goedkoop.

Naast de SDEN en WSET opleidingen, kan je vaak ook een cursus volgen bij een wijnbar, -winkel of distributeur bij jou in de buurt. Vaak een prima alternatief. Handig om wel even te vragen wat voor een opleiding de docent heeft gevolgd, zodat je een inschatting kan maken van de kwaliteit.

WIJNCURSUS, WAAR?

Twijfel je nog over welke cursus je wil volgen, hierbij een paar tips op een rijtje:

Wijnkoperij de Hermitage

Het voordeel van de Wijnkoperij Hermitage is dat ze zowel SDEN 2-3 als WSET 2-3 aanbieden. Zelf heb ik mijn eerste cursus in de kelders van de Hermitage gevolgd, maar tegenwoordig zijn Sander en zijn mededocenten te vinden op het KNSM eiland (SDEN) en in de Helmersbuurt (WSET). De WSET lessen worden gegeven door Lysander Dols; zelf AIWS (level4) en door WSET gecertificeerd docent.

Winefield’s Auctioneers

Winefield’s biedt WSET cursussen aan van level 1-3, met een indrukwekkende line up van docenten. Zo wordt er niet alleen les gegeven door Frank Smulders en Cees van Casteren (de enige twee Nederlandse Master of Wine’s) maar bijvoorbeeld ook door Bourgogne expert Karel de Graaf. De cursussen worden gegeven bij Winefield’s in de Pijp.

Wijnstudio

De Wijnstudio is in meerdere steden in Nederland te vinden, zo ook in Amsterdam. Zij bieden WSET cursussen aan van level 1-3. Ook hier tref je de usual suspects aan zoals Frank en Cees, maar ook één van Nederlands meest talentvolle sommeliers Lendl Mijnhijmer (a.k.a. #Wijnpiet). De cursussen worden op verschillende locaties gegeven, o.a. in de Pijp en in Amsterdam West.

Winewise

Mocht je al vergevorderd zijn en je willen aanmelden voor WSET level 4, dan kan je daarvoor bij Winewise terecht. De lessen worden in Kockengen gegeven en zijn van absoluut top niveau!

Academie voor de Gastronomie

Zou je graag een opleiding tot Sommelier willen volgen, dan ben je bij de Academie voor de Gastronomie (Hoog Soeren) aan het juiste adres. Onder leiding van ‘smaakprofessor’ Peter Klosse leer je de fijne kneepjes van het vak. Een aantal van de wijnlessen (level 3 WSET) worden verzorgd door Weinakademiker Anja Vondenhoff, niet alleen de absolute expert op het gebied van mousserende wijnen, maar bovenal ook een heel leuk mens.

Kort samengevat, ja… een wijncursus is een heel goed idee! En er zijn meer dan voldoende aanbieders waar je een passende cursus kan vinden.

Dus hup-hup schrijf je in en start je “nieuwe schooljaar” met een mooi glas in je hand.

Cheers!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s