Op proef avontuur bij Rayleigh & Ramsey

Vind jij het ook zo lastig om van de wijnkaart te kiezen? Dan is een wijncafé met 100 soorten wijnen per glas waarschijnlijk niets voor jou… Of misschien toch? Bij de nieuwe hotspot Raighley & Ramsay kan je namelijk per slok je eigen wijntje tappen. Perfect voor elke wijndrinker die wel van een smaakavontuurtje houdt!

Aan het einde van de Overtoom zit sinds kort een leuke nieuwe tent, vernoemt naar de Nobelprijs winnaars Lord Rayleigh & William Ramsay. Wat deze mannen met wijn te maken hebben? In 1894 ontdekten zij het inerte gas Argon, waarmee we vandaag de dag onze wijn tegen oxidatie kunnen beschermen. Met behulp van een slim tapsysteem kan je zo gerust 100 flessen tegelijkertijd open hebben en valt er dus heeeel veel te proeven.

Een wijntapsysteem is op zich niet heel nieuw, maar anders dan bij andere wijnbarretjes word je bij Raighley & Ramsey uitgenodigd om zelf je wijn “te shoppen”. Boven de fancy wijndispensers staan kaartjes met de beschrijving van de wijn die ingedeeld zijn per smaak cluster, zoals juicy, smooth en bold. Ben je aan de hand van de smaak notitie – of stiekem toch het catchy etiket – nieuwsgierig geworden naar de wijn? ‘Check in’ met je pre-paid pas en tap een slok. Of als je al overtuigd bent van je keuze, dan pak je gewoon een (flink) half of zelfs heel glas.

En het wordt nog beter… Heb je je favoriete wijn gevonden, dan kan je die ook gewoon via de site nabestellen, voor normale winkel prijzen. Super handig!

De ruime collectie van wijnen, maakt het mogelijk om een aantal smaken of regio’s met elkaar te vergelijken. Zo proeven wij de fris, fruitige Nieuw Zeelandse Pinot Noir van Elephant Hill Estate (2012) naast de Other People’s Pinot (2014) uit Oregon. Een lekkere spicy Pinot Noir met een wat aards aroma dat je doet denken aan een boswandeling na een frisse regenbui. Daar willen we wel meer van! Of nee, toch eerst nog een paar andere wijnen proberen…

Bijvoorbeeld een Juliénas. Denk je aan Beaujolais, dan denk je aan fruit, veel fruit. En dat is precies wat je met deze wijn van Château Fuissé (2015) ook krijgt, maar wel met pit (lees: tannines). Daarnaast dan een wijn uit een van mijn favoriete regio’s, een Bourgueil van Catherine en Pierre Breton (2015) genaamd Trinch. Lekker sappig, vol kersen en tikkie mineralig. Geheel biodynamisch, en dat in de Loire, mooi!

Tot slot bij het verrukkelijke kaasplankje nog een goede uitsmijter. Een power Syrah van Domaine de Hauts Châssis (2013) uit het noorden van de Rhône. Een St. Joseph zoals ie hoort te zijn. Een krachtige maar frisse wijn met de smaak van zwart fruit ,een flinke snuf peper en een vleugje viooltjes.

Na een avondje proeven en borrelen, komen we maar tot een conclusie: Rayleigh & Ramsay is relaxt cafe met een verrassend concept en stuk voor stuk lekkere wijnen. En alsof dat nog niet reden genoeg is om terug te komen, dan zijn het die andere 95 wijnen die we nog niet geproefd hebben dat wel…

Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s