Wit goud x Wit goud

Iedereen heeft zo zijn eigen guilty pleasures. Laten we eerlijk zijn, hoeveel we ook van Ottolenghi houden, op avonden dat we alleen thuis zijn, is het No to Nopi en kruipen we het liefst met de simpelste maaltijd op de bank. Toch?

No worries, je bent echt niet de enige. In ‘Alone in the Kitchen with an Eggplant’ (nee, dat is niet de nieuwe 50 tinten in de keuken) onthullen bekende schrijvers wat zij het allerliefst bereiden als ze alleen zijn. Schaamteloze bekentenissen van foute combi’s, cheap cheats en het ultieme comfort food.

Mijn favorieten zijn artisjokken en asperges. Lekker met de vingers, niemand kijkt… Nu het asperge seizoen in volle gang is, kan ik er dan ook geen genoeg van krijgen. Klassiek met ham en ei, met zalm of gegrild met olijfolie & Parmezaanse kaas, yum!

En wat is nu beter dan een heerlijk maaltje oer-Hollandse stengels? Inderdaad: eentje met een goed glas wijn er bij: Wit goud in het kwadraat.

Asperge is niet de makkelijkste groente om te combineren met wijn. Het bevat stoffen die voor de grassige, soms zwavelachtige smaak en aroma’s zorgen (in je glas én … ). In combinatie met ‘de verkeerde’ wijn levert dit een bittere, haast metaalachtige smaak op.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg wijnen die wel goed matchen met asperges, natuurlijk ook afhankelijk van hoe je ze bereidt. Om je alvast op weg te helpen, hierbij de 3 basis regels:

  1. Onder het mom van doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg: witte wijn is de meest logische keuze. Houd je van een stukje vlees bij je asperges en heb je écht een voorkeur voor rood? Houd het dan licht en fruitig, neem bijvoorbeeld een Beaujolais.
  2. Asperges hebben natuurlijk een vrij uitgesproken smaak, daarom kan je het beste voor een niet te lichte wijn kiezen, zo blijft de wijn overeind. Maar pas op! Een te heftige wijn, doet juist weer de smaak van je geliefde groenten in het niet vallen. Lastig? Neuh, als je voor een fruitige, aromatische wijn kiest, zit je eigenlijk altijd wel goed.
  3. Tannineuze wijnen gaan helaas niet zo goed samen met asperges, dus bewaar die rijke, houtgerijpte Chardonnay maar voor een andere avond.

 

Goed, we zoeken dus een fruitige, aromatische, niet houtgerijpte witte wijn. Keuze genoeg! Probeer bijvoorbeeld een van deze drie heerlijke wijnen onder de 15 euro:

 

Sybille Kuntz – Mosel-Riesling Qualitätswein Trocken 2013

Dat ik een Riesling fan ben is geen geheim, maar die Sybille die kan er ook wat van! Opgegroeid in een generatie van wijnmakers koos ze zelf voor een andere toekomst en begon ze aan een bedrijfskunde opleiding ver weg van de wijngaarden.

Maar de wijn kruipt waar het niet gaan kan, dus toen Sybille naar een manier zocht om haar studie te bekostigen, besloot ze een eigen winkel te openen. Het een leidde tot het ander, en vol inspiratie vanuit andere wijngebieden nam Sybille de familie wijngaard over. Haar moderne stijl, met zelfs wat Amerikaanse invloeden, is een groot succes.

Het Riesling aroma stuift je meteen tegemoet en dan bij de eerste slok… bang! Super frisse zuren en een messcherpe mineraliteit. Qua smaak springt het citrus fruit eruit, met name de grapefruit. Dan volgt de groene appel, wat rijpere peer en de zogenaamde “natte steen”. Een glas met hoge concentratie, lange nasmaak en gewoon heel veel energie. Wat mij betreft perfect bij groene asperges. –  € 14,70 Okhuysen

 

Apostelhoeve Cuvée XII 2016

What grows together, goes together. Dus voor de ultieme asperge wijn moeten we in Limburg zijn? Dat blijkt nog helemaal geen gek idee! Zo maakt de Apostelhoeve bijvoorbeeld wijnen van verbazingwekkend hoge kwaliteit, die je doen afvragen wat nu het lokale witte goud is: de asperges of de wijn?

Cuvée XII heeft een intens aroma en frisse, florale smaak. Sappige peer wordt afgewisseld met vollere smaken van abrikoos, honing en een vleugje bloesem. De verfrissende zuren zijn mooi in balans met dit rijpe fruit en de nasmaak is zeker noemenswaardig. Een zeer vriendelijke wijn, die goed tot zijn recht komt naast de traditionele witte asperges met ham, ei en boter. – € 13,95 Vindict

 

Dirler-Cadé – Sylvaner Vieilles Vignes 2015

Dirler-Cadé is zo’n wijnhuis waar al vijf generaties lang, met veel respect voor de natuur, de mooiste Alsace wijnen worden gemaakt. Ruim 40% van de wijngaarden hebben de Grand Cru status, en sinds 1998 worden alle wijnen op biodynamische wijze gemaakt. Thumbs up!

Voor deze Sylvaner zijn oudere wijnstokken geselecteerd. Hierdoor is de opbrengst een stuk lager, wat de concentratie en smaak intensiteit ten goede komt.

Met de 6 g/L restsuiker zit deze wijn net op het randje tussen droog en off dry. Het is een heerlijk rijke wijn, met een flinke concentratie en diepte. Veel rijp fruit zoals witte nectarines, peer en kweepeer in combinatie met het aroma van witte bloemen en acacia honing. Een wat stevigere wijn, perfect voor bij asperges met gerookte zalm of een romige saus. – € 13,95 Okhuysen

 

Gelukkig zijn asperges bepaald niet eenkennig, er zijn nog veeeel meer combinaties met wijn te ontdekken. Ben je uitgekeken op bovenstaande suggesties, probeer dan ook eens een Pinot Blanc, Grüner Veltliner, Picqpoul, Soave, Sauvignon Blanc (uit Bordeaux) of zelfs een glas Viognier.

Laat het witte goud je smaken!

Cheers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s