Oranje boven

Met Koningsdag voor de deur is het niet heel moeilijk om een onderwerp voor een stukje te verzinnen… Oranje boven! Een artikel over het traditionele oranje bittertje? Nee, geen zorgen, we houden het gewoon lekker bij wijn. Oranje wijn om precies te zijn.

Nadat bier door alle hippe micro breweries weer op de kaart is gezet en “natuurlijke” wijn inmiddels ook meer mainstream begint te worden, zijn we eigenlijk wel weer toe aan een volgende trend. Al meer dan 10 jaar wordt geroepen dat oranje wijn de next best thing is. Maar is orange ècht het nieuwe black?

Ik zou willen dat ik een glazen bol had, maar helaas blijft het slechts bij een kristallen glas met een amber kleurige vloeistof. Gelukkig valt er aan de hand van dat laatste ook heel wat te vertellen!

Een oranje wijn is eigenlijk een rode wijn gemaakt met witte druiven. Dus druiven in een vat, lekker laten gisten (in dit geval natuurlijke vergisting) en pas later – dit kan variëren van een week tot zelfs een jaar –  de schillen, pitjes en ander afval verwijderen. En al noem ik het nu afval, het zijn juist deze elementen die een oranje wijn haar kleur en intense smaak geven.

Oranje wijnen hebben een zeer uitgesproken smaak, niet te vergelijken met wit, rose, of wat dan ook. Cider meets sherry? In ieder geval frisse zuren in combinatie met intense, oxidatieve smaken, zoals van overrijpe appels en soms zelfs hazelnoten. Laten we eerlijk zijn, dit zijn niet de meest toegankelijke, easy going wijnen. Maar… voor de avontuurlijke onder ons, die bijvoorbeeld ook van speciaal biertjes houden, dit is zeker de moeite waard!

Een oranje wijn kan je prima zo drinken, maar het zijn ook perfecte “eetwijnen”. Door de uitgesproken smaak, de frisse zuren en de tannines, kan de wijn heel wat hebben. Marokkaans, Koreaans, Japans, het kan niet op. En voor de Ottolenghi fans onder ons… een must have!

De wederopstanding van oranje wijn is nog maar redelijk recent. In 1997 is de Italiaanse wijnmaker Josko Gravner begonnen met het opnieuw op de kaart zetten van dit bijzondere goedje. Sindsdien zijn meerder wijnmakers in het grensgebied van Italië en Slovenië zich gaan specialiseren op deze uitdagende wijnstijl. Hierbij twee voorbeelden uit Slovenië:

Kmetija Stekar – Rebula 2016

Meer een gele dan een oranje wijn, met een diepe kleur en fris en rijk aroma. Een volle overrijpe appelsmaak met onderliggend fris citrus fruit, een bittere toon van grapefruit en een complexe noot-achtige, oxidatieve nasmaak. Lekker fris, maar tegelijkertijd ook een stevige structuur en bite. Een wijn met een ruggengraat zeg maar, mede door de houtrijping van minimaal 10 maanden. Elke slok blijft je weer verbazen, interessant. Dat bij het wijn maken geen sulfieten gebruikt zijn, is natuurlijk ook nog mooi meegenomen. Passie en vakmanschap van de wijnmaker, daar houden we van! – 16,60 naturalorange.nl

Movia – Sivi Pinot Grigio Ambra

Was ik bij de vorige wijn al aangenaam verrast, dan schieten woorden te kort om deze nectar te beschrijven. Wow, echt wow. Van het aroma alleen word je al heel blij. Rijp fruit en bloemig. En dan de wijn zelf, fruitig, zwoel en fluweel zacht, maar zeker wel aanwezig. Naast de smaak van rijpe appels, meloen en nectarines is er ook ruimte voor honing en kamperfoelie. En het hout niet te vergeten: 18 maanden op Frans eiken houten vaten. Dat alles maakt dit niet alleen een boeiende wijn, maar vooral ook heeeel lekker. En alles volledig natuurlijk, van hand geplukt, tot natuurlijke gist, geen filtratie en geen sulfiet. Puur natuur, 100% goedgekeurd! – €22,00 naturalorange.nl

Of oranje wijn the next big thing is? Dat klinkt toch een beetje raar voor een wijn die al zo oud is als de weg naar Rome (of waarschijnlijk zelfs ouder). Maar dat het potentie heeft… absoluut. Ik verwacht echter niet dat het een breed publiek gaat bereiken. Hip to sip, voor de sommeliers en de echte wijnfans. En of dat nu zo erg is? Kunnen wij er dubbel van genieten!

Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s