Magic of Madeira

Een paar jaar geleden ben ik op vakantie geweest naar Madeira. Nu kan je je afvragen wat een twintiger te zoeken heeft op een eiland waar doorgaans vooral 65+-ers komen (geen commentaar)  en inderdaad, het is geen Ibiza maar je kan er prima duiken, lekker eten en bovendien is het er altijd 25 ºC. Echter, met bovengenoemde activiteiten plus de plaatselijke kabelbaan en het traditionele sleetje rijden, heb je alle toeristische attracties wel gehad. En zo gebeurde het dat we op een iets minder zonnige middag in het Madeira museum belandden…

En dat was boven verwachting leuk & interessant! Wist je bijvoorbeeld dat Madeira het beste kan ouderen van alle, echt ALLE wijnen? Dat het de wijn is die gedronken werd toen USA onafhankelijk verklaard werd? Dat Madeira haar typische karakter krijgt – en zelfs beter wordt – door langzame oxidatie en rijping op een warme plek, terwijl andere wijnen daar juist aan onder doorgaan?

Toen ik onlangs een Madeira proeverij van Sylvain Marcon bijwoonde, kwamen al deze mooie verhalen weer boven. Een korte samenvatting van de geschiedenis: In de 17de eeuw had het gunstig gelegen Madeira de belangrijke functie van het bevoorraden van de schepen die koers zetten naar Afrika, Azië en Amerika.

Natuurlijk ging er ook wijn mee, en bij stom toeval kwam men er achter dat de wijn verbeterde gedurende de lange reis door de tropen. Aanvankelijk werd aangenomen dat dit te maken had met de deining op zee, gelukkig weten we vandaag de dag dat de het langzame oxideren onder warme omstandigheden in combinatie met het toevoegen van brandy, Madeira zo uniek maakt.

Daarom ondergaat de meerderheid van Madeira tegenwoordig het Estufagem proces: de wijn wordt gemaakt in een tank RVS tank die doormiddel van warm water verwarmt wordt tot 45-50ºC. De wijnen van hoge kwaliteit worden echter op de traditionele ‘Canteiro’ manier geproduceerd: de houten vaten worden op warme zolders of zelfs buiten in de zon gelegd om zo op een nog natuurlijkere manier te verwarmen.

Het resultaat? Een prachtig complexe wijn – van droog to zoet – die vanwege haar hoge zuurgehalte waanzinnig te combineren is met allerlei hapjes en gerechten.

Zo kan je van Madeira de lekkerste dressings en sauzen maken. Vooral de aardse smaken van paddenstoelen gaan goed samen met de nootachtige smaak van Madeira.

Tijdens de proeverij proberen we een Boal van D’Oliveira uit 1984 (mooi jaar J), die heerlijk smaakt bij een blauwe kaas. Daarna word ons een heuse Belgische delicatesse met Madeira voorgeschoteld: Kalfskop. Naieve Hollander die ik ben – volledig vertrouwend op de culinaire skills van onze zuiderburen – denk ik dat het om een speelse, symbolische naam gaat en vraag vol interesse, terwijl ik het hapje doorslik, waarvan het gemaakt is… Mmm.

Wanneer we een Sercial van Barbeito uit 1962 met donkere chocola proeven, schieten woorden te kort. ‘Smaak orgasme’ vat het waarschijnlijk het beste samen. De super geconcentreerde wijn doet je denken aan chocolade, coffee, hout, hazelnoot en zelfs wat kokos, maar in combinatie met de chocolade komt de fruitigheid, zoals abrikoos, kweepeer en sinaasappel naar boven. Om geen genoeg van te krijgen!

Waarom Madeira zo magisch is? Waar vind je een wijn die na 50 jaar een waanzinnige combinatie van super frisse zuren, rijp fruit, geroosterde noten, karamel, coffee, en andere complexe smaken kan bieden? En dat voor relatief weinig geld. Oh en nog een voordeel: omdat Madeira al volledig geoxideerd is, bederft de wijn niet na het openen! Als je het mij vraagt zou Madeira de beste vriend van elke sommelier moeten zijn.

Nieuwsgierig? Probeer dan een van de vier klassieke stijlen (zie hieronder) en laat je betoveren door de magie van Madeira…

Cheers!

 

Sercial – De droogste stijl van Madeira (maar vaak toch al enigszins zoet), wat mij betreft de Sauvignon Blanc onder de Madeira’s: fris, grassig, citroen en een tikkie ‘natte steen’. Prima als aperitief met wat amandelen, maar ook lekker bij een lichte vis of vegetarische maaltijd.

Verdelho – Iets donkerder van kleur en wat geconcentreerder; caramel meets hazelnoot. Verdelho staat bekent om haar rokerige karakter en laat zich perfect combineren met een wat rijkere soep, zoals een kreeften bisque of een romige champignonsoep.

Boal – Opnieuw donkerder en zoeter, maar met geweldige complexe smaken. Boal houdt van toetjes van chocolade en karamel, maar past ook perfect bij een kaasplankje met vijgen en noten. Ben je gek op koffie, dadels, en sinaasappel in pure chocolade? Dan is dit misschien ook jouw favoriet!

Malmsey – De rijkste, zoetste en meest concentreerde stijl van Madeira. Bijna een toetje op zichzelf, maar ook heel lekker bij bijvoorbeeld chocolade mousse, ijs of desserts met honing en noten.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s