Happy New… Year of the (black) rooster!

Met flink wat geknal is vorige week het Chinees Nieuwjaar ingeluid. Hét moment voor de wijn & spirits industrie om als haantje de voorste een graantje mee te pikken van de hype rond het nieuwe sterrenbeeld.

Bij sommige is de link wat oppervlakkig, bijvoorbeeld de limited edition van Johnnie Walker, terwijl anderen, denk aan Chianti Classico, het zomaar in hun schoot geworpen krijgen. Het jaar van de Haan moet haast wel leiden tot een ware run op de wijn die met trots de Gallo Nero draagt!

Achter het logo van de zwarte haan schuilt een mooie middeleeuwse legende – een leuke anekdote om te delen tijdens het schenken van een heerlijke Chianti:

Om een einde te maken aan de voortdurende machtsstrijd tussen Siena en Florence, sprak men af om vanuit beide steden bij zonsopgang (bij het kraaien van de haan) een ruiter te laten vertrekken. Daar waar zij elkaar zouden ontmoeten, zou dan de grens worden getrokken.

Siena koos voor een mooie, goed doorvoede witte haan die hen het startsignaal zou moeten geven, terwijl Florence een magere zwarte haan aanwees. De zwarte haan begon al ruim voor zonsopgang te kraaien van de honger, waardoor de Florentijnse ruiter veel te vroeg vertrok en zo vrijwel het gehele gebied van Chianti in de handen van het Florentijnse bestuur viel.

Door de eeuwen heen, heeft het beschermen van Chianti heel wat voeten in de aarde gehad. Al in 1716 legde de Groot Hertog van Toscane al de grenzen van het wijngebied Chianti vast. Echter, deze wetgeving werd niet nageleefd; het produceren van ‘valse’ Chianti ging rustig door. Pas in 1914 kwam daar verandering in, toen de wijnboeren uit het klassieke gebied een Consortium vormden, met als symbool… jaaa je raadt het al… de zwarte haan. Het logo kan je vandaag de dag nog op elke fles terug vinden.

Niet iedereen associeert Chianti direct met een zwarte haan, sommigen denken eerder aan de fiasco (ja heus, dit is geen grap of onbedoelde spellingscorrectie): de typische wijnfles met gevlochten bodem, die je nog in menig fout Italiaans restaurant kan spotten. De relatief simpele wijn werd eind vorige eeuw op grote schaal gemaakt, dikwijls met druiven uit andere gebieden.

Vanaf de jaren ‘70 begonnen enkele wijnmakers zich openlijk af te zetten tegen de Chianti classificatie. Ze weigerden nog langer witte druiven te gebruiken (tot ’96 een vereiste) en experimenteerden met 100% Sangiovese, of blenden deze met de typische Franse druiven, waaronder Cabernet Sauvignon en Merlot. Dit leiden tot de geboorte van de populaire ‘Super Tuscans’, die zeker invloed hebben gehad op de verbeterde wijn wetgeving en daarmee kwaliteit van de huidige Chianti’s.

Waar ik absoluut fan van ben! Door haar fruitigheid met hartige ondertoon, flinke tannines en stevige zuren, is Chianti by far mijn favourite eetwijn, zeker bij Italiaanse gerechten. De frisse zuren balanceren de vettere gerechten en blijven ook overeind naast tomatensauzen (en pizza!). De stevige tannines zorgen dat de wijn ook goed matcht met gerechten op basis van olijfolie. En dan dat sappige fruit… Yum! Hierbij twee aanraders:

Selvapiana Chianti Rufina 2014   Een mooie slanke wijn, met een goede fruit concentratie. Denk aan kersen, frisse rode bessen en rozenbottel, gecombineerd met Italiaanse kruiden, zoethout en een wat aardse smaak. Een soepele stijl, zonder duidelijk aanwezig houtgebruik. Wat mij betreft een biologisch en biodynamisch pareltje van de zesde generatie Giuntini’s, voor een heel aantrekkelijke prijs. – Arisz Et Al €12,75

Istine Chianti Classico 2013   Een lichte, frisse wijn met een enigszins bitter randje. De smaak van rode en zwarte kersen wordt afgewisseld met pruim, een vleugje mint & anijs en de geur van het bos na een flinke regenbui. Een easy going, niet al te complexe wijn voor bij de pasta. – Sprezzatura €15,75

Hopelijk brengt het jaar van de Haan niet alleen heel veel goeds voor de verkoop van Chianti Classico, maar wellicht ook een top 5 positie voor Team Zwarte Haan en/of Team Le Coq Noir in Grand Prix st. Hubert ‘17?! En om niet volledig afhankelijk te zijn van bijgelovigheid, proeven we tot die tijd nog even lekker wat Italiaanse klassiekers.

 

Cheers!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s