Wijn openen en bewaren?

‘Misschien kan jij de wijn openen?’ Op zich een prima vraag voor een eerste date, maar als daar kort op volgt ‘als je weet hoe dat moet’, dan gaan die paar feministische nekharen die ik heb toch echt recht overeind staan. Ik schiet in een ongemakkelijke lach en besluit mijn wijnopleiding maar even voor me te houden. Ondertussen afvragend, gelukkig niet als enige, waarom wijn nog altijd zo’n mannen ding is?

Anyway, inmiddels durf ik vol overtuiging te zeggen dat ik een expert ben op het gebied van het openen van een fles. Kon ik al redelijk goed overweg met mijn klassieke kurkentrekker, mijn nieuwste golden gadget maakt me al helemaal een pro. Lang leve mijn Coravin, oh en nog belangrijker… lang leve mijn wijn!

Want daarvoor is de Coravin ontwikkeld; het bewaren van je wijn. Met Industrieel Ontwerpen als achtergrond heb ik haast automatisch een zwak voor dit soort slimme producten. Het principe is heel eenvoudig, all you need is een holle naald en een patroon met inert gas, argon in dit geval. De naald druk je gemakkelijk door de folie en de kurk, en onder druk van het argongas kan je de wijn inschenken. Ben je klaar, dan verwijder je de naald en herstelt de kurk zich. Enkel het gaatje in de folie verraadt hoe de wijn uit de fles heeft kunnen verdwijnen… Ik zou willen dat ik het bedacht had.

Ik krijg vaak de vraag wat de houdbaarheid van geopende wijn is. Een eenduidig antwoord is er niet, maar over het algemeen wordt je wijn niet beter van een paar dagen in contact met zuurstof. Want dat is de boosdoener: zuurstof, die laat je wijn oxideren. Het aangename aroma en fruitige karakter verdwijnt en maakt plaats voor een saaie, muffe, geoxideerde smaak.

Het beste is om je rode wijn binnen twee dagen op te drinken en wit niet langer dan drie tot vier dagen in je koelkast te laten staan. Maar als wijnliefhebber, -student en blogger, die liever bekend staat als sommelierinspe dan alcoholistinspe, weet ik als geen ander hoe vaak je vol enthousiasme een fles opent om je nieuwste aanwinst te proeven, om deze na een paar dagen levenloos in de koelkast terug te vinden.

Gelukkig zijn er allerlei manieren bedacht om je wijn te bewaren. Hier de belangrijkste op een rijtje:

VacuVin – een veel toegepaste oplossing, maar het resultaat is discutabel. Het zuurstof (echt alle?) wordt doormiddel van een vacuümpomp uit de fles getrokken, maar dat niet alleen… Mijn ervaring is dat hoe vaker de wijn weer geopend wordt, hoe meer aroma en smaak er verloren gaat. o.a. verkrijgbaar via bol.com vanaf €10,99

Private Preserve – een spuitbus gevuld met stikstof met daaraan een slangetje. Door het semi-inerte gas in je de wijnfles te spuiten, wordt het zuurstof verdrongen en kan je je wijn dus langer bewaren. Kunst is wel om direct na het spuiten de kurk of dop weer op de fles te krijgen. En hoeveel moet je eigenlijk doseren? o.a. verkrijgbaar via Amazon en de betere wijnhandel vanaf +/-€15,-

Coravin – een gebruiksvriendelijke tool, dat slechts met een speldenprik in de kurk en een paar spraytjes argongas veruit het beste resultaat levert. Maar je moet er wel een liefhebber voor zijn (lees de centjes ervoor over hebben). Oh en geen voorkeur hebben voor de Nieuwe Wereldwijnen met schroefdoppen… o.a. verkrijgbaar via bol.com en de betere wijnhandel vanaf €199,-

Plastic Flesje – waarom al die tools als je gewoon een klein waterflesje kan vullen? Knijp totdat de wijn in de hals van je flesje staat en doe dan gauw de dop erop. Goedkoop en effectief, maar persoonlijk word ik heel verdrietig van fijngeknepen plastic flesjes wijn. Dat doe je een mooie wijn toch niet aan? o.a. verkrijgbaar bij iedere supermarkt vanaf €0,69

Wine Condom – ja echt, er zijn mensen die dit bedenken. Uitleg lijkt me overbodig, aangezien het er precies zo uitziet en te plaatsen is als het origineel. Maar het nut? Je wijn komt met net zoveel zuurstof in contact dan als je gewoon de kurk gebruikt. Het enige verschil is dat je fles makkelijker in je koelkast past, zo zonder de uitstekende kurk. Tja. o.a. verkrijgbaar via Amazon vanaf +/-€15,-

Voor wijnfanaten en kleine horecaondernemingen is de Coravin natuurlijk perfect. Je begint aan een dure fles zonder angst voor weggooien en kan bij een ‘bewaarwijn’ nu tussentijds proeven om te checken of die al op dronk is. Voor mensen met een kleiner budget is er wellicht ook nog hoop. Oud Nespresso topman Fred Levy staat nu aan het roer van Coravin, dus wellicht breidt het assortiment zich in de toekomst uit met meer (betaalbare) modellen?

Tot die tijd, gewoon lekker de fles leeg drinken. Maar wel met mate(n)!

 

Cheers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s