Top 3: droge januari wijnen

Natuurlijk doe ik mee aan Dry January, ik geef er alleen wel mijn eigen invulling aan… In plaats van de alcohol te laten staan, kies ik ervoor om een maand lang de lekkerste droge wijnen te drinken, met mate(n) natuurlijk.

Droog is één van die wijntermen waar nog weleens verwarring over is. De meesten wijndrinkers zullen zeggen dat het tegenovergesteld is van zoet en dat je daarom bij een droge wijn geen zoete smaak hoeft te verwachten. Geen speld tussen te krijgen, toch? Waarom dan die onduidelijkheid?

Een zoete wijn is een wijn waarbij niet alle suikers uit de druiven zijn omgezet in alcohol. Als een wijnmaker een zoete wijn voor ogen heeft, kan hij ervoor kiezen om de vergisting voortijdig te stoppen, bijvoorbeeld door gedistilleerd toe te voegen (gist houdt niet van >15% alcohol) of door de temperatuur van de wijn te verlagen en de slapende gistcellen uit de wijn te filteren.

Bij een droge wijn worden wel alle suikers omgezet, waardoor er geen ‘restsuiker’ meer in de wijn zit. Maar… dat betekent niet dat je geen zoetige smaak kan ervaren. Een aantal druifsoorten staat bijvoorbeeld bekend om smaken van rijp tropisch fruit, of als de wijn houtgelagerd is, proef je soms vanille en/of kokos. Daarnaast geeft een hoog alcohol gehalte ook een zoetige sensatie. Een zwoele houtgerijpte Chardonnay of rijpe Viognier zonder restsuiker kan zo onterecht als zoet bestempeld worden.

Hoe proef je dan of de wijn zoet is, of dat het om een zwoele, rijpere droge wijn gaat? Als je veel perzik, abrikoos en tropisch fruit proeft is de kans groot dat de ‘zoetige smaak’ puur van het fruit komt. Echter merk je pas na enkele seconden het zuur in je wijn op (dus niet direct), dan is er misschien wel sprake van restsuiker, zoals bij sommige Duitse Rieslings (aangegeven als Auslese) of enkele wijnen uit de Alsace.

De wijndrinkers die steevast om en droge witte wijn vragen, zijn vaak liefhebbers van frisse wijnen (excuses voor het generaliseren!) ook al zijn de zwoelere, rijpere wijnen net zo droog. Ben jij ook een fan van sappige witte wijnen maar wil je wel eens wat anders dan je standaard Sauv? Probeer dan deze:

 

Muscadet de Sèvre et Maine sur lie – Clos Perraud 2013 Domaine du Moulin Camus – Arisz et al. €7,95 excl btw

Muscadet is een wijn gemaakt van de druif Melon de Bourgogne en heeft dus niets te maken met de zoete bijna-naamgenoot Muscat. Na jaren van overproductie en lage kwaliteit, maakt deze heerlijk frisse wijn uit de Loire nu gelukkig een comeback, gedreven door kwalitatieve producenten zoals Du Moulin Camus.

Dit is een prachtige zuivere wijn, met aroma’s van citrus, appel en peer en een ziltige, nasmaak. Doordat de wijn wat langer in contact is geweest met de gistcellen, heeft het net wat meer body en een iets vollere, tikkie romige smaak. En in de spirit van Dry January… Muscadet heeft een relatief laag alcohol gehalte.

 

Chablis Premier Cru Côte de Jouan 2014 Domaine Garnier & Fils – Arisz et al. €19,25 excl btw

Chablis is officieel onderdeel van de Bourgogne, maar ligt een stuk noordelijker. De Chardonnay ’s uit dit gebied zijn daarom fris en staan bekend om hun mineraliteit (natte steen, maar dan lekker :-)) afkomstig van de Kimmeridge kalkbodems. De wijnmakers van Domaine Garnier werken graag biologisch, zonder zwavel en alleen met natuurlijke gisten. En dat proef je.

Echt een toppertje! Met aroma’s van kruiden en bloesem en smaken van citrus, rijp wit fruit en een mooie mineraliteit. Geconcentreerd, verfrissend en elegant hout gelagerd. Eigenlijk geen wijn voor Dry January, voordat je het weet ga je op zoek naar een tweede fles. Ook leuk om cadeau te geven!

 

Kung Fu Girl – Charles Smith Washington State 2015 – Ad Bibendum €16,15

Een fantastisch voorbeeld van goede marketing en dit bedoel ik in positieve zin. Hoe kan je beter uitleggen dan deze heerlijke Riesling perfect matcht met Aziatisch eten? Juist… je noemt je wijn Kung Fu Girl. De volgende keer dat je iets Chinees of Thais op tafel zet, zal je aan haar denken.

Een yummy Riesling met citrus, witte perzik, abrikoos, frisse rode appel, lindenbloesem. Mineraal en met het klassieke Riesling geurtje. Puur genieten en dat voor een heel redelijke prijs.

 

Zie je, genoeg redenen om niet de fles te laten staan, maar om met mate(n) te genieten van een droge eerste maand van het jaar. Doe je ook mee aan mijn Dry January?

Cheers!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s