Super Zuurkool Salade

Ook al heb ik het hebben van goede voornemens al jaren geleden opgegeven, januari blijft toch de maand van het stiekeme schuldgevoel én de frisse start.

En daarvoor hoef je niet persé de ijskoude zee in te springen of fanatiek te gaan sporten, je kan ook kleine stapjes nemen, zoals jezelf verwennen met deze heerlijke, gezonde salade.

Ik moet toegeven dat zuurkool meer als een gouwe ouwe klinkt, dan een uber trendy ingrediënt, maar deze gefermenteerde kool – boordevol goede melkzuurbacteriën, vezels, vitaminen en mineralen – zou gemakkelijk als super food gezien kunnen worden. En voor de calorieëntellers onder ons is er ook nog eens goed nieuws!

Probeer gauw dit heerlijke recept voor zuurkoolsalade met geitenkaas*.

Ingrediënten (per persoon)

  • Plak of plakjes geitenkaas
  • Losgeklopt eiwit
  • Beetje parneermeel
  • Handje rucola
  • Handje verse biologische zuurkool (niet afspoelen en/of koken, zo behoud je de goodies!)
  • Scheutje olijfolie
  • Theelepel honing
  • Noten & pitten/zaden (ik heb pecans en zonnebloempitten gebruikt)

Haal de plak(jes) geitenkaas door het losgeklopte eiwit en vervolgens door het paneermeel. Bak het op laag vuur in een beetje olijfolie tot het een mooi goud bruine tint heeft. Leg in de tussentijd een plukje rucola op je bord. Meng de verse zuurkool met een scheutje olijfolie en een theelepel honing. Leg de zuurkool en de geitenkaas bovenop de rucola en decoreer het geheel met de noten, zaden en pitten en eventueel een snuf peper.

Wacht! Niet meteen opeten! Hier moet nog een lekker glas wijn bij, hallo?! Traditioneel serveert men bij zuurkool een Riesling uit de Alsace, dus die heb ik ook voor je geproefd, maar ik kan het ook niet laten om mijn beschrijving van een Pinot Gris met je te delen. Misschien niet de meest voor de hand liggende combi, maar wel heel lekker.

Trimbach Riesling 2013Een droge, fruitige en bloemige wijn, met de smaak van citroen, witte grapefruit en sappige appels. Het typische Riesling geurtje (wat sommige mensen aan petrol doet denken) maakt deze wijn tot een klassieke Alsace Riesling, perfect bij zuurkool. Verkrijgbaar bij Ton Overmars €12,95

Marc Kreydenweiss Lechenberg Pinot Gris 2015Een droge maar rijke wijn met aroma’s van perzik en rode appel en de smaak van kweeperen, honing en iets nootachtigs. Past het best bij wat vettere/zwaardere vis en gevogelte, maar het kan ook prima bij deze heerlijke zuurkool salade. Verkrijgbaar bij Chabrol Wines €19,50.

En? Voelt goed toch? Gezond genieten, daar proosten we op in 2017!

Cheers

* Recept is gebaseerd op het Zuurcola recept van Ramon Beuk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s