Wijn bij Stijn? Fijn!

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan wordt de ‘Wine bar of the year’ bekend gemaakt. Opvallend is dat er dit jaar van de twaalf finalisten maar liefst drie uit Den Bosch komen. Tijd om naar het zuiden af te reizen en de Brabantse Bourgondiër uit te hangen!

Daarvoor ben je bij Wijn bij Stijn zeker aan het goede adres. Een blik op de wijnkaart zegt al genoeg. Want waar vind je een bar met vier Grüner Veltliners en maar liefst twintig verschillende Rieslings op de kaart? Tel daar mijn favoriete (helaas in 2008 overleden) wijnmaker Didier Dagueneau bij op en je begrijpt wat ik bedoel.

Over Bourgondisch genieten gesproken, de hapjes zien er ook verleidelijk lekker uit. Bij het zien van de gravad lax loopt het water me spontaan in de mond.

Maar om heel eerlijk te zijn is het niet de mooie wijnkaart of het lekkere eten dat mij doet voornemen om zeker nog een keer terug te komen. Nee, het is Stijn himself. Wat een enthousiaste, gepassioneerde en oprecht geïnteresseerde ondernemer!

Bij het zien van mijn notitieboekje vraagt hij of ik soms voor mijn vinologen examen aan het studeren ben. Als ik uitleg dat ik voor mijn examen wijnen blind moet proeven en beschrijven, heeft hij de boodschap direct begrepen en staat er binnen no time een flight wit voor mijn neus. Tot mijn verbazing zijn dat niet zomaar witte wijnen van zijn ‘per glas kaart’ maar een selectie van drie frisse niet hout gelagerde wijnen; duidelijk over nagedacht. Spuugbakje erbij en na het proeven een briefje met de namen van de wijnen: service met een hoofdletter S.

Bij mijn vertrek spot ik een paar wijnreis-fotoalbums op de bar. Iets te spontaan vraag ik of ze soms ook wijnreizen organiseren. Helaas alleen voor personeel, maarre ze hebben nog wel een vacature voor een parttimer? Als ik de twinkeling in Stijn’s ogen zie wanneer hij vertelt dat ze over een paar weken naar Piedmonte gaan, droom ik een paar seconden weg…

Back to reality. In de trein terug naar Amsterdam bedenk ik me dat ik eigenlijk alle twaalf de finalisten zou moet bezoeken. Maar of ik nu wel of niet een eerlijke vergelijking kan maken, als Wijn bij Stijn de prijs wint, dan is dat meer dan gegund. Een echte aanrader!

 

Cheers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s