Bubblicious – de sprankelendste wijnen op een rijtje

Tijdens de feestdagen mogen de bubbels natuurlijk niet ontbreken! Sommigen zweren bij Champagne, terwijl de laatste jaren ook de verkoop van Prosecco en Cava in december behoorlijk toeneemt. Wanneer kies je voor welke wijn en wat is eigenlijk het verschil?

Om het kwaliteits- en prijsverschil tussen Champagne, Cava, Prosecco en andere sprankelende wijnen te begrijpen, helpt het om eerst de verschillende productie methoden te bekijken:

Traditionele Methode, voorheen Méthode Champenoise: Hierbij laat men een droge basiswijn met behulp van extra suikers en gist in de fles voor een tweede keer vergisten. De CO2 die daarbij ontstaat, kan niet ontsnappen en lost daarom op in de wijn. Om de wijn complexe smaken van biscuit en toast te geven laten de wijnmakers deze maanden tot jaren liggen, voordat met een ingewikkeld proces van remuage en dégorgement (zie vorig artikel voor meer info) de dode gistcellen uit de fles worden verwijderd en de wijn na enkele maanden rusten in dezelfde fles verkocht kan worden.

Transfer methode: Ook hierbij vindt de tweede vergisting plaats op de fles, echter de flessen worden aan het einde van het proces onder druk geleegd in een grote tank en na filtratie gebotteld in nieuwe flessen. De complexiteit van de op fles ge-ouderde wijn blijft zo goed als behouden, terwijl het de wijnmakers ook de kans biedt om fles variatie te minimaliseren. Deze methode wordt vaak gebruikt in Australië en Nieuw Zeeland, maar zelfs ook in Champagne, voor het vullen van zeer kleine of zeer grote flessen.

Tank Methode, ook bekend als Cuvee Close of de Martinotti methode: Dit is, na het simpel carboniseren van wijn, de meest eenvoudige methode voor de productie van bubbels. Zoals de naam al doet vermoeden vindt de tweede vergisting plaats in een RVS tank. Naar mate er meer tijd uitgetrokken wordt voor de fermentatie, ontstaan er meer complexere smaken. Echter over het algemeen zijn de wijnen gemaakt met behulp van de Tank Methode fris en eenvoudig.

CHAMPAGNE is natuurlijk de meest bekende sprankelende wijn. Een briljant stukje marketing van de wijnmakers uit Noord Frankrijk: is er iets te vieren, dan denk je automatisch aan de bubbel der bubbels. Het premium imago van Champagne is niet alleen gebaseerd op fancy reclame campagnes; de manuele arbeid (hand geplukt!), specifieke productie methode en de beperkte beschikbaarheid van druiven uit het Champagne gebied (en daarmee hoge prijs) spelen ook een rol in de exclusiviteit.

Een wijn mag alleen Champagne heten als het afkomstig is uit het gelijknamige gebied, dat zich uitstrekt rondom de Champagne hoofdsteden Reims en Epernay. Champagne wordt gemaakt volgende de Traditionele Methode, en er mag enkel gebruik gemaakt worden van de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Dankzij de noordelijke ligging van het Champagne gebied hebben de druiven moeite om rijp te worden, met als resultaat dat Champagne een hoog zuurgehalte heeft. Dit maakt Champagne niet altijd de makkelijkste wijn, maar er zijn genoeg voorbeelden van lekkere, toegankelijke Champagne’s in verschillende prijsklasses:

Veuve Clicquot Brut: Een van grootste Champagne merken, maar wel een met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Een fris glas, vol rijpe aroma’s van appel, witte perzik en peer in combinatie met de welbekende Champagne smaken van brioche en toast, en een hint van vanille. 50-55% Pinot Noir, 28-33% Chardonnay en 15-20% Pinot Meunier. € 39,99 Gall & Gall

R de Ruinart: Een echt lekkere, mooi gebalanceerde non-vintage Champagne met een super lange nasmaak. Elegant en fruitig (Chardonnay) met aroma’s van gele appel en peer, maar tegelijkertijd ook verrassend zacht en rijk, vooral door de smaak van versgebakken brood en noten (amandelen en hazelnoten). Yum! 50-55% Pinot Noir, 40% Chardonnay en 5-10% Pinot Meunier. € 49,99 Gall & Gall

De Venoge Brut Millésimé: Een rijke, geconcentreerde en vriendelijke Champagne, met een heerlijk fijne bubbel. Het heeft een goede balans van delicate frisheid, rijp fruit zoals rode appel en witte perzik, brioche en een zachte, haast romige smaak. 65-70% Pinot Noir, 15-20% Chardonnay en 15% Pinot Meunier. € 59,46 Chabrol Wines

Billecart-Salmon Brut Rosé: Ik ben geen fan van rosé Champagnes, maar deze… (op aanraden van een kenner toch geprobeerd). Een heerlijk frisse en pure wijn, met aroma’s van wilde aardbeitjes en bloedsinaasappel. Qua smaak zijn er veel verschillende lagen te ontdekken, rood fruit, toast, een zekere kruidigheid en mineraliteit. Geconcentreerd en een lange afdronk, een topper! 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay en 20% Pinot Meunier. € 75,00 De Gouden Ton

CAVA wordt net als Champagne met behulp van de Traditionele Methode gemaakt, maar er zijn ook verschillen. In de eerste plaats komt Cava niet uit een gebied, maar uit 10 verschillende Spaanse provincies (het overgrote deel komt overigens wel uit Penedès). De Catalaanse wijnmakers proberen het maximale uit de verscheidene micro-klimaten te halen, om zo een goede balans tussen rijp fruit en frisse zuren te vinden. Het laatste kan in het warmere Spanje soms een uitdaging zijn.

Traditioneel wordt Cava gemaakt van de Xarel-lo, Macabeo en Parellada druiven, maar tegenwoordig wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd met Chardonnay en tot op zeker hoogte zelfs Pinot Noir en enkele Spaanse rode druiven. Omdat Cava niet de exclusieve naam van Champagne heeft en er voldoende aanbod is – ook door de grootschalige productie van soms mindere kwaliteit – is de wijn een stuk betaalbaarder. En dan is het de kunst om net die pareltjes te vinden, die wel van hoog niveau zijn. Mijn motto: liever een goede Cava dan een matige Champagne:

Can Feixes Huguet Cava Gran Reserva 2009 Brut Classic: By far mijn favoriet, tijdens een blindproeverij van bubbels sprong deze wijn er boven de andere Cava’s en zelfs boven de meeste Champagne’s uit. Een verrassend droge en frisse basis van citrusfruit en groene appel, met daarbovenop steenfruit, amandelen en de typische gist smaken (biscuit & toast). Een lekker mineralig randje en een kruidige twist. Mmm! Leuk om cadeau te geven en prima alternatief voor de feestdagen. 56% Parellada, 23% Macabeo and 21% Pinot Noir. € 17,50 Ockhuysen

Cava Augusti Torrello Mata Brut Reserva: Gewoon een echt lekkere Cava. Knisperend, fruitig en mooi in balans. Een fijne bubbel en een heerlijk lange afdronk. Smaken van gestoofde appel met een vleugje caramel en aroma’s van munt en andere verse kruiden. En natuurlijk een toasty touch. Duidelijk met liefde gemaakt. 38% Parellada, 39% Macabeo and 23% Xarel-lo. € 17,75 Chabrol Wines

FRANCIACORTA is het Italiaanse equivalent van Champagne (nee niet prosecco!). Deze sprankelende wijn komt uit een specifiek gebiedje in Lombardije en wordt voornamelijk gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc (de laatste max 50%). Helaas is Franciacorta in Nederland lang niet zo gemakkelijk te verkrijgen als Cava; in de eerste plaats is het gebied een stuk kleinder, daarnaast ligt de focus met name op kleinschalige productie van hoge kwaliteit. Bovendien houden de Italianen zelf ook van een goed glas Franciacorta. Mocht je toch een poging willen wagen:

Il Mosnel Franciacorta Brut 2009: Een prima instapper met verleidelijke aroma’s van appel, wat tropisch fruit, wilde perzik en bloesem. De smaak is voller, en heeft naast de rijpe fruit smaken ook iets vollers te bieden; geroosterd brood, amandelen en zelfs een vleugje walnoot. De wijn heeft een verfijnde bubbel en een goede nasmaak. Prima prijs kwaliteit verhouding. 10% Pinot Noir, 60% Chardonnay en 30% Pinot Blanc. € 27,50 Ockhuysen

Ca’del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige: Een van de bekendste Franciacorta’s. En terecht. De wijnmaker is een echte visionair die zich inzet voor het kwaliteitsbehoud van de regio. En van kwaliteit weet hij alles. Zijn Cuvée Prestige weet frisse citrus smaken te combineren met tropisch fruit (denk aan ananas), versgebakken brood en een zekere nuttiness. En wat het voor mij echt een Italiaanse (eet)wijn maakt is de hartige, licht bittere twist aan deze wijn. Spannend. Vol. Klassieker. 15% Pinot Noir, 75% Chardonnay en 10% Pinot Blanc. € 39,50 Cave Rokin

PROSECCO is verreweg de bekendste en populairste bubbel van Italië, die over het algemeen met behulp van de Tank Methode wordt geproduceerd. De wijn is maar kort in contact met de gist, waardoor de autolyse smaken (brood, brioche, etc) ontbreken. In plaats daarvan heb je een lekkere frisse en fruitige wijn; denk aan citrusfruit, groene appel en peer. Prosecco doet mij vaak denken aan Festini Peer, en daar bedoel ik niets negatiefs mee, I love Festini’s! Prosecco is heerlijk verfrissend, vooral op een terras, in het zonnetje… En ja daarmee maak ik meteen maar even mijn punt, Prosecco is wat mij betreft niet echt een serieuze vervanger voor je feestelijke Champagne (en daarom ook geen proefnotities :-)).

Champagne, Cava, Franciacorta, Prosecco… het is slechts een beginnetje. In bijna alle grote wijnlanden wordt wel een bubbel geproduceerd. Denk aan de Duitse Sekt, Zuid Afrikaanse Vonkelwijn en Cap Classique, Franse Blanquette de Limoux (speciaal voor jou Ies), Clairette de Die, Vouvray of andere Crémants, of sparkling wines uit de USA, Australie, Nieuw-Zeeland en de UK. Zelfs in Nederland doen we zo nu en dan een poging.. Helaas nog zonder baanbrekend resultaat, maar wie weet wat volgend jaar ons brengt…

Op een sprankelend 2017!

 

Cheers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s