Wijn om op te vreten

Voor mijn dierbare vrienden die zich hebben aangemeld voor een Meatless Month – en nu dus druk in de weer zijn met Ottolenghi’s recepten en soyaburgers – er is goed nieuws! Als je plotseling toch de behoefte krijgt om ergens je tanden in te zetten, denk aan stevige bite, lichtelijk gegrilld en lekker sappig rood… probeer dan eens een glas Carmenère.

Carmewattus? Carmenère. Een wijn gemaakt van de gelijknamige druif, die oorspronkelijk uit de Bordeaux komt, maar tegenwoordig vooral bekend is door haar succes in Chili. Ik heb er alvast eentje voor je voorgeproefd:

“Wat direct opvalt, is de diepe paars-rode kleur van deze wijn. De geur is intens en doet mij denken aan bramen, (gedroogde) pruimen en een vleugje munt. Bij het proeven komt het karakter van de wijn pas echt naar boven: behalve de aroma’s van rood en zwart fruit, komen nu ook smaken van koffie en zelfs pure chocolade naar voren. Het kleine rokerige randje en 8 maanden houtrijping maken deze wijn af. Ondanks de spannende smaken gaat het hier om een toegankelijke wijn, met een bepaalde zacht- en soepelheid en een heerlijk volle smaak.”

De wijn mag dan wel uit Chili komen, hij is door de Fransman François Lurton gemaakt. Na zijn studie begon hij als commercieel en marketing directeur in het wijnbedrijf van zijn vader. Kort daarna startte hij samen met zijn broer zijn eigen bedrijfje in wijn-consultancy. Hun talent werd als snel opgemerkt; menig grote naam (van bekende wijnmakers tot supermarktketens) werkte maar wat graag samen met deze broers. Na enige tijd besloten ze toch hun eigen wijn te maken, wat ze nu onder andere in Chili doen.

Het mooie van de Chileense wijnen van Lurton is dat ze op biodynamische wijze zijn gemaakt. Een soort biologisch, maar dan nog net even een stap verder… Biodynamie – waar ik overigens zeker nog op terug ga komen – is een concept van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner (1924). Volgens zijn gedachtengoed zou je de wijngaard als een levend, onafhankelijk en zelfvoorzienend organisme moeten zien. Pesticiden zijn natuurlijk uit den boze, maar ook bemesten wordt als overbodig beschouwd, aangezien de grond ook op een natuurlijke manier van voedingsstoffen kan worden voorzien. Niets nieuws hè? Klopt. Maar er is meer. Er wordt namelijk gewerkt volgens de biodynamische kalender die rekening houdt met de stand van de zon, maan en sterren.

Nee, ik heb niet een glaasje teveel op en nee ik ben ook niet plotseling spiritueel geworden. Om heel eerlijk te zijn, heb ik lange tijd zelfs biodynamie naar het rijk der fabelen verwezen, maar… Met een beetje logisch redeneren zou het misschien wel te verklaren kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel extra licht een wijnrank krijgt bij volle maan. Of hoe de zwaartekracht van de maan ten grondslag ligt aan ons eb & vloed, zou dat dan ook niet invloed kunnen hebben op de sapstroom in de wijnplant?

Stof tot nadenken. En tot die tijd, geniet lekker van je Carmenère.

 

Cheers!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s