What grows together, goes together

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen liefhebber van de herfst, maar dit jaar is het toch anders… Op mijn fietsje door de stad besef ik ineens hoe mooi de grachten zijn met de verkleurde bomen. Ik geniet nog meer van het zonnetje als ik over de Noordermarkt loop en ruik de herfst in de lucht. En automatisch krijg ik zin in… paddenstoelen!

Geef mij maar een heerlijke risotto met bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood en cantharellen, yum! Nog lekkerder wordt deze maaltijd natuurlijk met een mooi glas wijn. Nu heb ik op het gebied van wijn spijs combinaties nog het nodige te leren, maar dat Nebbiolo de druif bij uitstek is voor deze herfst hap, daar is geen twijfel over mogelijk.

Nebbiolo is de druif van extremen. Licht van kleur maar sterk van karakter. Denk aan aardbei, pruim, viooltjes en meer complexere aroma’s van bosgrond, paddenstoelen en teer, in combinatie met een flinke dosis tannine en zuren. You love it or you hate it. In combinatie met paddenstoelen is het voor mij in ieder geval een winner.

De Nebbiolo ken je misschien in de vorm van de fameuze Barbaresco en Barolo wijnen. De toppers van Piemonte, een regio die bekend staat om haar waanzinnig lekkere keuken en… truffels! Dit bewijst de vuistregel van sommeliers maar eens ter meer: what grows together, goes together. Als er namelijk één wijn is die goed met truffels (of wat mij betreft een schuitje truffelolie) gaat, is het wel de Barolo.

Op zoek naar de juiste wijn bij jouw risotto? Dan ben je bij Sprezzatura aan het juiste adres. Deze enoteca op de Czaar Peterlaan heeft de lekkerste Italiaanse wijnen en een brede selectie op het gebied van Nebbiolo. Van een zeer goed betaalbare en doordrinkbare Nebbiolo d’Alba, tot de mooiste Barbaresco’s en mind blowing Barolo’s; Mattijs heeft het. En vraag hem gerust om advies, hij is zelf ooit begonnen als chef-kok dus kan je als geen ander vertellen wat het beste bij jouw gerecht past.

Proost, op de herfst!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s