Syrah vs Shiraz: battle of de krachtpatsers

Yes, de wintertijd is ingegaan; de tijd voor haardvuur, comfort food en stevige wijnen.

Zoals Syrah en haar geëmigreerde zusje Shiraz. Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit de Noord Rhône, waar ze bekent staat om haar donkere kleur, frisse zuren, aanwezige tannines en pittige stijl. Maar ze is zeker ook niet onbelangrijk in het zuiden waar ze in combinatie met Grenâche en Mourvèrdre heerlijk volle wijnen maakt, zoals de welbekende Châteauneuf-du-Pape. Shiraz is het jongere extroverte zusje, ook wel bekend als dé Australische BBQ wijn. Een zwoele wijn, vol rijp rood en zwart fruit met een aangenaam spicy tintje.

Ben je al nieuwsgierig? Ik heb er twee voor je voorgeproefd:

 

Maison Nicholas Perrin – Saint Joseph 2013

Een heerlijk glas met pit! Denk aan vers geplukte sappige bramen en zwarte bessen met een flinke snuf zwarte peper, wat mineraliteit en het aroma van jeneverbes. Combineer dat met aardse tonen, ceder (10 maanden op eikenhout) en je hebt een klassieke Syrah uit het noorden van de Rhône. Een lekkere stevige wijn, heerlijk bij een wildstoof of andere typische winterse gerechten.

 

Cumulus Estate – Rolling Shiraz 2012

Mmm.. een zwoele wijn voor bij je gourmet burger. Boordevol rode bessen, kersen en zon-doorstoofde pruimen. Een klein snufje peper en smaken van mint en leer geven deze wijn zijn complexiteit. De wijn heeft 6 maanden op hout gelegen, maar dat merk je nauwelijks, aangezien de focus op het rijpe fruit ligt. Zeker niet gek voor minder dan een tientje!

 

Cheers!

 

Ps. Beide wijnen zijn verkrijgbaar bij Ton Overmars, maar natuurlijk ook online te bestellen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s