Bad Boy, you’ve gotta love it!

Het was liefde op het eerste gezicht, twee jaar geleden in St. Emilion. In het prachtige dorpje liep ik mijn Bad Boy tegen het lijf. Je zou het de perfecte one-night-stand kunnen noemen; zwoel, een lekkere body en een dark smokey randje. Zo’n smaak ervaring die in je geheugen gegrift staat en je misschien beter niet kan herbeleven om teleurstellingen te voorkomen.

De Bad Boy heeft niet alleen mijn hart gestolen door de goede smaak, catchy naam en dito label, het verhaal achter de wijn is minstens net zo cool. Je zou kunnen zeggen dat Bad Boy verre familie is van Ben & Jerry’s, beiden hebben namelijk hun roots in een garage… Jean Luc Thunevin, een succesvol wijn-trader in Bordeaux, begon ooit als wijnmaker met het kopen van kleine stukken land in en rondom St. Emilion. Bij het gebrek aan een chateau op zijn land, besloot hij zijn wijn gewoon in een garage te maken. Zijn onorthodoxe aanpak in combinatie met de opmerkelijke hoge kwaliteit van zijn wijnen bleven niet onopgemerkt en bezorgde de wijnmaker veel publiciteit.

Maar behalve lof werd deze innovatieve wijnmaker in het uber-conservatieve Bordeaux ook met argusogen bekeken en werd Jean Luc al snel tot de Bad Boy van de regio benoemt. Een naam die Thunevin enkele jaren later opnieuw bevestigde door de wijngaarden van zijn hoog aangeschreven Chateau Valandraud tegen de regen te beschermen met folie. Een aanpak die na de jaren negentig niet meer toegestaan is en het huis in een keer van Premier Cru naar landwijn declassificeerde. Wat door andere wijnmakers waarschijnlijk als een desastreus moment gezien zou worden, werd door Jean Luc lachend ontvangen. Zijn wijn verkocht nog steeds zeer goed, maar nu als een van de duurste landwijnen ooit…

De Bad Boy is gelukkig wat beter betaalbaar, voor €20,- moet je online wel een fles kunnen scoren. Een perfect cadeautje of houd hem gewoon lekker voor jezelf. Iedereen heeft wel eens behoefte aan een avondje met een Bad Boy… Ik heb gelukkig nog een fles!

Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s